Wat is HypnoBirthing®

Een natuurlijke manier voor een ontspannen, comfortabele en liefdevolle bevalling.

HypnoBirthing® is een complete zwangerschapscursus die je samen met je partner volgt. Het is een methode die ervoor zorgt dat je je baby op een veilige, natuurlijke en ontspannen manier kunt baren.

HypnoBirthing® is een holistische kijk op zwangerschap en bevallen. Holistisch wil zeggen: kijken naar het geheel van de mens op mentaal-, fysiek-, en gevoelsniveau.

In de zwangerschapscursus HypnoBirthing® leer je, dat als stress, spanning en speciale omstandigheden niet aanwezig zijn, pijn geen onderdeel van de bevalling hoeft te zijn. De cursus geeft je een inzicht in hoe de geboorte-spieren werken en hoe je die optimaal kunt laten werken, wanneer je je lichaam voldoende ontspant en het vertrouwen hebt in de geboorte. Daarbij leer je met eenvoudige technieken hoe je deze vorm van ontspanning kunt bereiken. Je leert om je natuurlijke geboorte-instincten te gebruiken voor een rustige, liefdevolle en comfortabele geboorte.           

De Hypno in HypnoBirthing staat voor zelfhypnose. Bijvoorbeeld:

  • als je in de auto zit en je rijd op de automatische piloot naar je werk, dan ben je in een staat van gefocuste concentratie, ofwel hypnose.
  • als je naar een sportwedstrijd op televisie kijkt en je zit op het puntje van je stoel jouw club aan te moedigen, dan ben je in een staat van hypnose.
  • als je achter de computer zit en je hoort niet dat iemand je roept, omdat je zo geconcentreerd bezig bent, dan ben je in een staat van hypnose.

Iedereen zit dus dagelijks meerdere keren in een staat van hypnose. Het is een heel natuurlijke manier van “zijn”.

Je krijgt het vertrouwen in je lichaam terug en het zal gemakkelijker zijn om in een diepe ontspanning te kunnen komen. Tijdens die diepe ontspanning ben je helder, wakker en bewust van de golvingen van je lichaam en de voortgang van je baby. Omdat je jezelf hebt getraind om helemaal tot rust te komen, ben je in staat om de geboorte te beleven in een sfeer van rust en ontspanning waardoor je weer vrij bent van angst, zodat de spieren van je lichaam optimaal kunnen functioneren, zoals de natuur het bedoeld heeft. In deze rustige toestand maakt je lichaam het natuurlijke ontspanningshormoon endorfine aan (ook wel het gelukshormoon genoemd). Endorfines zijn krachtige natuurlijke pijnstillers die ervoor zorgen dat de stresshormonen (adrenaline), die vernauwen en pijn veroorzaken, weinig tot geen kans krijgen.

Met HypnoBirthing® leer je niet alleen wat te doen tijdens de geboorte, maar ook prenataal ouderschap is een belangrijk onderdeel van de cursus. We geven de kracht weer terug aan jullie,  ouders, zodat jullie optimaal kunnen genieten van deze prachtige periode in je leven.

Deze praktische cursus is geschikt voor iedere zwangere vrouw en haar partner om te leren hoe een geboorte nu werkelijk gaat.